Verzorgingstips
Wanneer jij je realiseert hoeveel kilometers je in je leven door je voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. Je kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns, mycose- en ingroeiende nagels. Je kan relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan je voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van onderstaande tips.

TIP 1: Luister naar je voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan je voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en je pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

TIP 2: Je voeten wassen
Was je voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met je voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog je voeten nat het wassen altijd zeer goed af. Vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen je sokken aan, maar geef je voeten de kans om te drogen.

TIP 3: Ook je voeten hebben baat bij een goede vocht regulerende crème
Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan je pedicure welke crème je in welk seizoen het best kunt gebruiken.

TIP 4: Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening. Meestal aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootse risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • Druk door slecht passende schoenen.
  • Het verkeert (te kort) knippen van nagels.
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

TIP 5: Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van je teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. De hoeken mag je zo nodig iets afronden met een vijl. Knip je nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen!

TIP 6: Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch zijn geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen: - 1x per week vijlen op een droge huid (1 richting op) - Iedere avond je voeten insmeren met crème Overigens als er echt een kloof dreigt laat je dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

TIP 7: Koop schoenen op de juiste manier
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor je voeten. Koop je schoenen daarom aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkom je onnodig knellende schoen en ….voetproblemen! Let bij je aanschaf ook op de breedte van de schoen! Dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is.

TIP 8: Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer je eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat je op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor “hangt” de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De aanwas van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij de behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom deze eeltrand door het dragen van goeden schoenen!

TIP 9: Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels
Heb je last van een schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden.